7-8 kl. mokinių bandymai programuoti robotus

  • Paskelbė : Rima Valčiukienė
  • Paskelbta: 2024-10-02
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 1 d. 16 salduviečių vyko į VUŠA STEAM centro Robotikos ir informacinių technologijų laboratoriją, kur dalyvavo tiriamojoje STEAM veikloje  „Robotų programavimas, navigacija labirinte“. Į užsiėmimą vyko dalis mokinių, kuriuos rekomendavo informatikos mokytoja Laima Raubė dėl galimybės atlikti projektinius darbus.

Užsiėmimo metu salduviečiai sužinojo, kad šiuo metu tiek pramonėje, tiek mus supančioje aplinkoje galime stebėti skaitmenizacijos plėtrą. Vis daugiau gamybos ir paslaugų įmonių automatizuoja procesus, perka ir įsirengia robotizuotas gamybos, pakavimo ar transportavimo linijas. Daugelis šių įrenginių yra prijungti prie interneto tinklo, o toks „daiktų“ tinklas yra vadinamas daiktų internetu. Prekių, procesų ir pirkėjų duomenų rinkimas ir saugojimas tampa  vis aktualesnis, o siekiant viską kuo efektyviau atlikti, optimizavimui IT ekspertai naudoja dirbtinį intelektą. Visa tai yra susiję su pramonėje jau vykstančia revoliucija, kuri vadinama Pramonė 4.0.

Praktinėje veiklos dalyje mokiniai pagilino žinias apie robotų atliekamus darbus pramonėje ir daiktų internetą. Panaudodami blokinio programavimo aplinką, programavo mobilų robotą Lego EV3 tam, kad galėtų atlikti užduotį labirinte. Robotai privalėjo nesukelti avarijų, neišvažiuoti už saugaus darbo ribų, nekirsti linijų ir neatsitrenkti į objektus, todėl mokiniai tapo programavimo specialistais,  kurie programavo roboto atstumo, spalvų ir kontakto jutiklius tam, kad darbas vyktų sklandžiai.

Per šį užsiėmimą mokiniai sužinojo esminius pramonės revoliucijos Pramonė 4.0 bruožus, taip pat robotų jutiklių panaudojimo būdus. Pagilino žinias apie algoritmo sudarymo principus. Patobulino gebėjimą blokinio programavimo aplinkoje EV3 Classroom užprogramuoti EV3 robotą važiuoti įvairiomis trajektorijomis bei užprogramuoti robotą, panaudojant sąlygos funkcijas, kad jis reaguotų į spalvotas linijas ir kliūtis. 

Karjeros specialistė Justė Povilaitienė ir informatikos mokytoja Laima Raubė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas