Ketvirtokai tapo Saulės elektrinės inžinieriais

  • Paskelbė : Rima Valčiukienė
  • Paskelbta: 2024-10-03
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 2 d. 16 ketvirtokų vyko į VUŠA STEAM centrą, kur dalyvavo STEAM veikloje „Tvari energija: Lego Saulės elektrinė“. Užsiėmimo metu mokiniai daug diskutavo ir sužinojo, kad dabartinėje visuomenėje suvartojame daug energijos, ypač elektros energijos. Nemaža dalis jos gaunama iš neatsinaujinančių išteklių. Priklausomybė nuo neatsinaujinančių išteklių sukelia nemažai problemų, pradedant nuo jų išgavimo, apdirbimo iki vartojimo. Naftos degimo produktai yra pagrindiniai šaltiniai, sukeliantys šiltnamio efektą ir klimato kaitą – jie kenkia žmonių sveikatai ir gyvajai aplinkai. Siekdami išvengti neigiamų padarinių, turime ieškoti tvarių alternatyvų. Viena perspektyviausių tvarios energijos rūšių yra saulės energija. Saulės energija yra paverčiama elektros energija naudojant saulės baterijas (saulės elementus). Saulės elektrinių veikimas yra efektyviausias, kai saulės elementai yra tiesiogiai nukreipti į Saulę. 

Veiklos metu su mokiniais buvo aptarta, kas yra tvarumas, kokie yra energijos išteklių šaltiniai bei kokios kyla problemos, naudojant iškastinį kurą. Apžvelgė energijos rūšis, trumpai aptarė saulės elektrinės veikimą. Mokiniai, naudodami LEGO Spike rinkinius, pagal pateiktą instrukciją sukonstravo saulės elektrinę, kurios saulės elementas keičia posūkio kampą. Mokiniai, dirbdami su Lego Spike blokinio programavimo aplinka, dėliojo programos kodą, kuris nurodo jėgainei suktis taip, kad saulės energijos surinkimas ir elektros gamyba būtų efektyviausia.

Ši STEAM edukacija suteikė ketvirtokams žinių apie pagrindinius energijos šaltinius; kad jie skirstomi į atsinaujinančius ir neatsinaujinančius; pagrindines iškastinio kuro sukeliamas taršos problemas; energijos rūšis. Mokiniai suprato, kad siekiant išsaugoti aplinką, gamtą ir sveikatą, būtina ieškoti tvarių sprendimų. Išmoko naujus terminus „sąlygos sakinys“ ir „begalinis ciklas“, ir jų prasmę. Turėjo galimybę praktiškai konstruoti interaktyvų Lego statinį, naudotis Spike programavimo aplinka, užprogramuoti Lego spalvų jutiklį ir servo variklį.

Dėkojame VUŠA STEAM centrui už neįkainojamas patirtis ir galimybes!

Karjeros specialistė Justė Povilaitienė  

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas