Mokinių pasitenkinimo neformaliojo švietimo pasiūla mokykloje tyrimo rezultatai

  • Paskelbė : Rima Valčiukienė
  • Paskelbta: 2024-03-15
  • Kategorija: TŪK

Šiaulių Salduvės progimnazijoje buvo atlikta mokinių pasitenkinimo neformaliojo švietimo pasiūla mokykloje apklausa, kuria buvo siekiama išsiaiškinti: 
- kokia dalis pradinių ir vyresnių klasių mokinių lanko mokykloje organizuojamus neformaliojo švietimo būrelius;
- ar mokiniai yra patenkinti būreliais, kuriuos lanko mokykloje;
- ar mokiniams pakanka neformaliojo švietimo būrelių, kurie vyksta mokykloje;
- kokia yra neformaliojo švietimo būrelių ir jų krypčių paklausa pradinių ir vyresnių klasių mokinių tarpe.

Apklausoje dalyvavo 433 Salduvės progimnazijos mokiniai. 

Apklausos rezultatai rodo, kad:
- neformaliojo švietimo būrelius mokykloje lanko 80 %  PUG, 1–4 kl. ir 30,2 % 5–8 kl. mokinių (53 % apklausoje dalyvavusių 5–8 kl. mokinių mokyklos būrelių nelanko, nes lanko būrelį mieste);
- 97 % būrelius mokykloje lankančių mokinių yra patenkinti būreliais, kuriuos lanko mokykloje;
- 97 % PUG, 1–4 kl. mokinių būreliais, kuriuos lanko mokykloje, yra patenkinti (23 %) arba labai patenkinti (74 %); 
- 93 % 5–8 kl. mokinių būreliais, kuriuos lanko mokykloje, yra patenkinti (43 %) arba labai patenkinti (50 %);

Organizuodami neformaliojo švietimo būrelius mokykloje siekiame tenkinti įvairius fizinius ir emocinius mokinių poreikius, taip pat didinti mokinių, turinčių specialiųjų poreikių, susidomėjimą ir įtrauktį į neformalias veiklas. Vienas tokių neformaliojo švietimo būrelių mokykloje yra ,,Aš – mažasis kūrėjas‘‘, kuriame mokiniai turi galimybę išmokti kurti įvairius rankdarbius iš siūlų, susipažinti su tekstilės įvairove, tyrinėti įvairias medžiagų tekstūras, siuvinėti, velti iš vilnos ir užsiimti kita terapine-kūrybine veikla. Rankdarbių veikla ypač naudinga vaikų raidai, nes veikia raminančiai, padeda susikaupti, lavina protinius gebėjimus, vaizduotę ir smulkiąją motoriką. Užsiimant tokia veikla stabilizuojasi vaikų emocinė būsena – nerimą pakeičia kūrybinė veikla. Mokiniai kurdami daiktus savo rankomis patiria kūrybinį džiaugsmą, išmoksta naujų gyvenimiškų įgūdžių, o iškilus sunkumams, kiekvienam vaikui pagalbą teikia ne tik būrelio vadovė Valentina, bet ir mokytojo padėjėja Audronė. Todėl būrelį noriai lanko mokiniai su specialiaisiais ugdymosi poreikiais. Be to, būrelis vyksta I aukšte, todėl jį lankyti gali ir fizinę negalią turintys mokiniai. Rankdarbiai – ne vien menas – tai kūrybos džiaugsmas, bendravimas, dėmesio ir kūrybinės kantrybės ugdymas. Džiaugiamės galėdami sudaryti sąlygas įvairių poreikių mokiniams lankyti šį ir kitus būrelius, kuriuos siūlome. 

92% būrelius mokykloje lankančių mokinių būrelių pasiūlos mokykloje pakanka:
- 62 % mokinių visiškai pakanka tiek būrelių, kiek vyksta mokykloje;
- 30 % mokinių atsakė, kad būrelių pakanka, bet galėtų būti ir daugiau;
- 8 % mokinių teigia, kad būrelių pasiūla mokykloje nepakankama.

Mokinių įsitraukimą į neformaliojo švietimo būrelius siekiame didinti nuolat, todėl mums įdomu, kokia yra būrelių paklausa. Dėl šios priežasties mokinių klausėme, kokių būrelių dar norėtų. Pradinių klasių mokinių tarpe užfiksuota didžiausia šachmatų / šaškių ir šiuolaikinio šokio, taip pat konkrečių sporto šakų (futbolo ir krepšinio) būrelių paklausa. Tuo tarpu 5–8 kl. mokinių tarpe užfiksuota didžiausia futbolo ir dramos / teatro būrelių paklausa, taip pat – užfiksuota mažesnė socialinių ir gamtos mokslų, kulinarų, rankdarbių ir konkrečių sporto šakų (krepšinio, kvadrato, tinklinio) būrelių paklausa. 
Siekdami dar didesnio mokinių įsitraukimo į neformaliojo švietimo būrelius mokykloje ir reaguodami į mokinių atsakymuose užfiksuotą būrelių paklausą, jau planuojame kitų metų būrelių sąrašą papildyti naujais, mokinių poreikius atitinkančiais būreliais.

Neformaliojo ugdymo organizatorė Viktorija Ušakovaitė

Projektą finansuoja Europos Sąjunga NextGenerationEU.
„Tūkstantmečio mokyklų" programą įgyvendina #Europossocialiniofondoagentūra. 
Kartu su #tūkstantmečiomokyklos
#TŪM
#Tūkstantmečio mokyklos

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas