Integruotos pradinių klasių fizinio ugdymo pamokos netradicinėse mokymosi erdvėse

  • Paskelbė : Rima Valčiukienė
  • Paskelbta: 2023-12-11
  • Kategorija: Apie mus rašo

https://www.siauliai.lt/news/view/integruotos-pradiniu-klasiu-fizinio-ugdymo-pamokos-netradicinese-mokymosi-erdvese

Šiaulių Salduvės progimnazijos 3–4 klasių mokytojos jau penktus metus dalį fizinio ugdymo pamokų veda Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centre. Nuo 2019 metų sėkmingai įgyvendinamas projektas „Sveikata – fizinio aktyvumo skatinimas“. Iniciatyvą įgyvendinti padeda Šiaulių miesto savivaldybės teikiamas finansavimas. Savivaldybės skirtos lėšos sudarė galimybes pasirašyti sutartis su socialiniais partneriais – Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centru ir UAB „Busturu“.

Fizinio ugdymo pamokų kokybę lemia daug veiksnių, todėl svarbu planuojant veiklas pasitelkti integracinius ryšius, taikyti įvairius metodus ir pamokas vesti netradicinėse aplinkose. Pamokos Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centre mokiniams suteikia daugiau galimybių susipažinti su įvairiomis sporto šakomis, profesionaliu sporto inventoriumi, įgyti naujų žinių ir įgūdžių bei kokybiškai lavinti fizinius gebėjimus. Mokytojai ne tik plečia savo profesines kompetencijas, bet gali kartu organizuoti integruotas veiklas, į pamokas pasikviesti sporto trenerius.

Integruotų pamokų metu ugdomos mokinių kompetencijos, daug dėmesio skiriama bendravimui ir bendradarbiavimui, motyvacijos skatinimui. Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centre 3–4 klasių mokiniai turi galimybę įsitraukti į bendrus skirtingų klasių užsiėmimus: dalyvauja klasių estafetėse, varžybose, kartu atlieka mankštas. Taip pat mokytojai organizuoja temines veiklas. Viena iš tokių integruotų pamokų – „Olimpinės žaidynės“. Jų metu skirtingų klasių mokinių komandos užduotis atliko „stotelių“ principu. Keturios veiklos buvo skirtos pakartoti bėgimo, greitumo, dėmesio bei šuolio į aukštį pratimus. Bendradarbiaudami mokiniai turėjo ne tik atlikti šias užduotis, bet ir prisiminti, ko išmoko lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo pamokose bei išsiaiškinti faktus apie Olimpines žaidynes. Šiose veiklose mokiniai dalyvauja noriai ir aktyviai, yra  motyvuoti atlikti užduotis, patobulinti įvairius gebėjimus ir kompetencijas.

Sėkminga progimnazijos bendradarbiavimo patirtis Šiaulių lengvosios atletikos ir sveikatingumo centre, gerėjanti fizinio ugdymo pamokų kokybė bei stiprėjanti mokinių motyvacija skatina ir toliau tęsti projektą. Netradicinės erdvės padeda įtraukti mokinius, juos motyvuoja aktyviau dalyvauti fizinėje veikloje, labiau pasitikėti savo jėgomis, suteikia mokytojams daugiau galimybių taikyti inovatyvius metodus, organizuoti integruotas pamokas.

Kamilė Valiušytė, Šiaulių Salduvės progimnazijos pradinių klasių mokytoja

Irena Andrijauskienė, Šiaulių Salduvės progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė

Jolanta Jankauskienė, Šiaulių Salduvės progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas